Raisa Blommestijn, geboren op 23 maart 1994 in Voorburg, is een naam die de afgelopen jaren veel aandacht heeft getrokken in de Nederlandse media. Na haar opleiding aan het Veurs Lyceum studeerde ze rechten en filosofie aan de Universiteit Leiden, waar ze in 2022 promoveerde op een proefschrift over de ondergang van de Weimarrepubliek.
Blommestijn maakte de overstap van de academische wereld naar de televisie en werd in 2022 commentator en later presentatrice bij het omstreden tv-programma ‘Ongehoord Nieuws’ van Ongehoord Nederland. Haar uitspraken en commentaren leidden jedoch tot veel controverse. In september 2022 kreeg de omroep een boete van meer dan 93.000 euro van de NPO vanwege een segment dat als racistisch werd beschouwd, waarin Blommestijn een prominente rol speelde.
In januari 2024 verliet Blommestijn Ongehoord Nederland na een conflict met hoofdredacteur Arnold Karskens over haar uitspraken op sociale media. Echter, na het op non-actief stellen van Karskens in augustus 2024, keerde ze terug bij de omroep.
Momenteel staat Blommestijn voor de rechter in Den Haag vanwege beschuldigingen van groepsbelediging en smaad vanwege uitspraken die ze in 2023 op Twitter had gedaan. Het Openbaar Ministerie eist 40 uur werkstraf tegen haar.
Deze rechtszaak en de omstreden carrière van Blommestijn hebben veel discussie opgeroepen over vrijheid van meningsuiting en de grenzen daarvan. Wat vind jij? Moet meningsvrijheid onbeperkt zijn, of zijn er grenzen die gerespecteerd moeten worden?