Asieldeal: PVV, VVD, NSC en BBB Bereiken Overeenkomst, Maar Oppositie is Kritisch
Korte Samenvatting
De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben onder leiding van premier Schoof een akkoord bereikt over een nieuwe ‘asieldeal’. Dit akkoord omvat strengere maatregelen voor asielzoekers, maar ontmoet ook veel kritiek van de oppositie.
Details van de Asieldeal
Tijdens een langdurige vergadering op het Catshuis hebben de coalitiepartijen overeenstemming bereikt over verschillende maatregelen. PVV-leider Geert Wilders en NSC-fractievoorzitter Van Vroonhoven hebben belangrijke punten uit eerdere onderhandelingen samengevoegd. De nieuwe afspraken omvatten het mogelijk veilig verklaren van delen van Syrië, waardoor Syrische asielzoekers gemakkelijker kunnen worden teruggestuurd. Toekomstige verblijfsvergunningen zullen maximaal drie jaar geldig zijn en daarna opnieuw beoordeeld worden. Ook wordt de spreidingswet, die gemeenten verplicht om asielzoekers op te vangen, zo snel mogelijk ingetrokken, en vervalt de taakstelling voor gemeenten om statushouders huisvesting te bieden.
Reacties van de Coalitiepartijen
VVD-leider Dilan Yesilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas hebben een positieve grondhouding tegenover de deal, alhoewel ze nog vragen hadden tijdens de onderhandelingen. Yesilgöz zei: “Ik heb een positieve grondhouding. Ik heb een aantal vragen gesteld. We praten morgen verder.”
Kritiek van de Oppositie
Linkse oppositiepartijen zijn minder enthousiast over de plannen. SP-leider Lilian Marijnissen vindt dat het kabinet het asielprobleem alleen maar groter maakt en dat de plannen geen oplossing bieden voor de lange procedures en hoge kosten van opvang. ChristenUnie-leider Mirjam Bikker is ook kritisch, omdat mensen die lang in de opvang zitten niet integreren. Denk-leider Farid Azarkan noemt de deal een “deal with the devil” en is geschokt door de plannen om Syrische asielzoekers terug te sturen naar delen van Syrië die als veilig worden bestempeld.
Toekomstige Stappen
De ‘asieldeal’ wordt vandaag in de ministerraad besproken en daarna zal het kabinet de plannen publiekelijk maken. De regering bereidt zich voor op een strenger asielbeleid dan momenteel in Nederland van kracht is. De voorstellen zullen nog dit jaar worden ingediend bij de Tweede en Eerste Kamer.
In de beschreven artikelen wordt geen melding gemaakt van een directe betrokkenheid of reactie van iemand met de naam Faber bij de onderhandelingen of de presentatie van de asieldeal. Het is dus onduidelijk of en hoe Faber hierbij betrokken is.